25 Ağustos 2015 Salı

Bu Emirlerin Kuran'da Geçtiğini Kaç Kişi Biliyor?


Kuran anlaşılarak okunmadığı için, Allah’ın kendisini anmamızı bildirdiği pek çok vakit ve durumda dolayısıyla bilinmiyor. Günümüzde Kuran’da ne yazdığını bilmiyorum gibi bir bahane hiç geçerli değil. Elimizin altında onca meal var. Yıllarca hocalar sen bu kitabı anlayamazsın diye bizi bu kitaptan uzak tutarak aslında Allah’a karşı savaş açtılar. Çünkü Allah, açıkça ayetlerinde kitabını anlamamız için kolaylaştırdığını söylüyor. Kuran’ı düşüne düşüne anlayarak okumamızı ise bize emrediyor. Bu tip hocalarsa maalesef insanları anlaşılmayan okumalara yönlendirdi. (Oysa Kuran’da Allah, anlamadan okuyuşlarla Şeytan’ın bizi kandırdığını dolayısıyla bu tip bir okumanın Şeytan işi olduğunu da bildiriyor!)


Kuran’ın herkes tarafından okunması, anlaşılması için indiğini hatırlattıktan sonra, Kuran’da geçen bazı Allah’ı anmamız gereken durumlardan bahsetmek istiyorum. Allah, Kuran’da bizlere yemeklerden önce ve taşıtlara bindiğimizde kendisini anmamızı, evlere girdiğimizde de esenlik dileği olarak tek başımıza bile olsak kendimize ve içeridekilere selam vermemizi emrediyor. Kuran anlaşılarak okunmadığı için bu emirleri pek çok kişi bilmiyor.


Yemeklerden önce Allah’ı anmamız çok önemli bir ibadet. Asla unutmamamız lazım. Bize bu nimetleri Allah’ın verdiğini hatırlayıp, ona şükretmeliyiz. Aksi halde, insan bu nimetleri Allah’ın verdiğini hatırlamadan yediğinde nankörlüğe düşmek kolaylaşacaktır. Allah’ı ne kadar sık anar ve hatırlarsak, bu ona gönülden daha da yakın olmamızı sağlayacaktır.


Yemekleri yerken Allah’ı anmayanlar eleştiriliyor.


118. O halde, O’nun ayetlerine inanıyorsanız, üzerine Allah’ın adı anılmış olanlardan yiyin.


119. Size ne oluyor da üzerine Allah’ın adı anılmış olanlardan yemiyorsunuz? (Enam Suresi)


Üzerine Allah'ın adı anılmayanlardan yemeyin. Böyle bir şey tam bir yoldan çıkıştır. (Enam Suresi, 121.ayet)


Allah’ın dini hakkında yalan uyduranlar gıdalar konusunda da çeşit çeşit yalanlar uydurmuş. Hatta bu konuda Kuran’da pek çok ayette mevcut. Dillerinizi eğip bükerek şu haram şu helal demeyin diyor Allah, ama bazı kendini din alimi sananlar, utanmadan Allah’ın bildirmediği şeyleri haram diye uyduruyor. Yalnızca Kuran’ı iletmek ve tebliğ etmekle görevli olan Peygamber’e de iftira atmış oluyorlar. 



Enam Suresi’nin devamında bakın Allah ne diyor, bizzat kendisinin ayrıntılı olarak haram kıldığı yiyecekleri bildirdiğini söylüyor. (Elbette bunların hepsi Kuran’da yazıyor.)Bazılarınınsa keyfince halkı yanılttığını da belirtiyor. Midye, karides örneğin haram değil, Kuran’da Allah bunları yazmamasına rağmen haram diyerek yalan uyduruyorlar.


119.Zorda kalışınız dışında üzerinize haram kıldığını bizzat kendisi size ayrıntılı olarak açıklamıştır. Birçokları ilimsiz bir biçimde kendi keyiflerine uyarak halkı şaşırtıyorlar. Hiç kuşkusuz, seni Rabbin sınır tanımaz azgınları çok iyi bilmektedir. (Enam Suresi)


Allah taşıtlara bindiğimizde de kendisini anmamızı bizlere bildirmiş. Ne dememiz gerektiğini de ayete yazmış.


12Ve O, sizin için gemilerden ve hayvanlardan binmekte olduğunuz şeylere de vücut verdi;


13. Ki onların sırtlarına kurulasınız, sonra oraya kurulduğunuzda, Rabbinizin nimetini hatırlaya da şöyle diyesiniz: “Adı ve kudreti yücedir bunu bizim emrimize verenin! Yoksa biz bunu kendimize yanaştıramazdık.”


14. “Ve gerçekten biz, halden hale geçerek Rabbimize mutlaka döneceğiz.” (Zuhruf Suresi)


Sadece gemilerde, hayvanlarda değil; bir yerden bir yere gitmemizi sağlayan her türlü nimeti kullanırken – ki bunlara da Allah vücut vermiştir- Allah’ı anmamız gerekir. Zaten Allah ‘’gemilerden binmekte olduğunuz şeylere vücut verdik’’ diyor. Çeşitli yaratılışa dikkat çekiyor. Hatta başka bir ayette binek olarak kullanılan hayvanları sayıp, insanların hayal bile edemeyeceği şeyleri de ileride yaratacağını söylüyor. Son Peygamberimiz zamanında insanlar uçak diye bir taşıtı hayal etse bile masal gibi görüyordur bence. Bunun mümkün olduğunu tasavvur bile edemiyorlardır.


Allah taşıtlarda kendisini anmamızı bildiriyor. Taşıtlara birer örnek olarak, Allah ayetlerde katır, deve cinsi hayvanları sayıyor. Bu yüzden taşıt/binek niteliğinde olan yürüyen merdivende, asansörde, arabada, teknede, uçakta vs Allah’ı anmalıyız. Yukarıda da örneklerini verdiğimiz gibi, zaten Allah ayetlerde, açıkça uçak demese de, tüm taşıtları kapsayan tanımlar yapıyor. Gün içerisinde tüm bu küçük anlarda Allah’ı aklına getiren bir mümin, Allah’ı daha da sık anmayı kendine alışkanlık edinecektir inşallah.




Hem binesiniz diye hem de bir süs olarak atları, katırları, eşekleri de yarattı. Ve bilemeyeceğiniz daha neler yaratır O…(Nahl Suresi-8)

 Allah evlere girdiğimizde de kendimize, içeridekilere selam vermemizi söylüyor. Bizler aslında bu küçük emirlerin kıymetini bilmiyoruz. Bu emirlerin yeterince hakkını vermiyoruz. Düşünsenize, belki moralimiz bozuk eve geliyoruz, kapıdan giriyoruz, ama Allah bizi kendisini anmaya ona huzur-bereketlilik için dua etmeye yönlendiriyor. Ne kadar küçük bir ayrıntı değil mi? Moralimiz bozuk olmasa da Allah’ı hatırlamak bir mümini güçlü tutacaktır inşallah.


Evlere girdiğinizde, Allah katından bir esenlik, bir bereketlilik, bir temizlik dileği olarak kendinize de selam verin. Allah size ayetleri işte böyle ayan-beyan bildiriyor ki, aklınızı çalıştırabilesiniz. (Nur Suresi-61)


Allah aklımızı çalıştırabilelim diye ayetlerini açık açık bildirdiğini yazmış. Öyleyse ayetler üzerinde aklımızı çalıştıralım! Bize Allah katından diye önümüze getirilen her şeyi İslam’a aid sanmayalım!


Allah Kuran’a gerekli bütün ayrıntıları yazmış çok şükür. Zaten hiçbir şeyi Kuran’da eksik bırakmadığını söylüyor Enam Suresinde. Peygamberin sünneti Sünnetullah’dı. Yani, Allah’ın sünneti idi. Allah’ın Sünneti de Kuran’dadır. 


Bu arada bazı arkadaşlar, yemeklerden önce Allah’ı anmamız gerektiğine şaşırmış, mantıklı bulmamışlar. Eve girerken bile selam verilen, taşıtlarda Allah’ın anılması emredilen bir dinde, Allah’ın bize rızık vermesinin pek çok ayette çok büyük bir lütuf olarak bahsedildiği kitabımızda; yemeklerden önce Allah’ı anmamız gerektiğini yadırgamayı tuhaf karşılıyorum. Ayetleri apaçık anlamı ile almalıyız. Allah, ”ne oluyor da yemeklerin üzerine Allah’ı anmıyorsunuz, Allah’ı anarak yiyin” diyor. Devamında da eleştiri yapıyor. Kendi kafamızdan bu sözlere ”yok aslında o putlar hakkında, yok o başka bir Tanrı edinip ona kurban kesme hakkında” gibi şeyler deyince, ayetin üzerine ekleme yapmış, detayı kendi kendimiz eklemiş oluyoruz.


Kitap’da hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Enam Suresi, 38

Yemekleri yerken, taşıtlara bindiğimizde Allah’ı anmayı, evlere girdiğimizde huzur dileği olarak kendimize ve içeridekilere selam vermeyi unutmayalım inşallah.




Allah Var blogu ile ortak sitemizden de beni takip edebilirsiniz.
http://www.allahateslim.com/





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder